goedkope stomerij

Vlekkentips en advies voor stomen

Je gegevens zijn veilig bij ons

disclaimer Sommige materialen zijn kwetsbaar en kunnen alleen professioneel gereinigd worden. Onderstaand voorbeelden van kleding met risico's bij wassen en reinigen

 

Vlekken

Meestal zijn vlekken voor reinigen en stomen geen probleem. Belangrijk is echter dat de vlek zo vers mogelijk is en beslist onbehandeld. Probeert u zelf een vlek te verwijderen dan loopt u het risico het textiel onherstelbaar te beschadigen. Zelfs door licht wrijven kunnen al lichte of ruwe plekken ontstaan die niet meer weg te krijgen zijn. Bovendien dringen veel vlekken door een voorbehandeling pas goed in het weefsel door en zijn dan niet meer te verwijderen zonder dat ze resten achterlaten. Uiteraard zijn er ook voor de ervaren reiniger grenzen. Veel materialen zijn zo gevoelig dat het onmogelijk is vlekken volledig te verwijderen. Bij slechts enkele verontreinigingen is schadevrije verwijdering zondermeer onmogelijk. Voorbeelden daarvan zijn siliconen, secondenlijm, haarverf en houtverf.

Tip: Geef textiel met vlekken altijd snel op voor professionele reiniging. Geef door wat de vlek veroorzaakt heeft. Vlekken kunnen namelijk speciaal behandeld worden, waardoor de kans het grootst is dat deze geheel verdwijnt.

Steentjes en pareltjes in party- en bruidsklleding

Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor party- en bruidskleding en zijn vaak van kunststof. Ofschoon het nauwelijks nog voorkomt kan kunststof oplossen, zodat de steentjes en pareltjes mat worden. Helaas wordt dit risico vrijwel nooit op het reinigingsvoorschrift aangegeven.

Tip: Verwijder steentjes en pareltjes voorafgaande reiniging.

Pailletten

Pailletten kunnen probleemloos worden gereinigd. Sommige soorten zijn niet hittebestendig, zodat ze bij strijken kunnen vervormen. Bij de behandeling van oude gelakte pailletten is voorzichtigheid geboden: de laklaag kan oplossen. De pailletten verliezen dan hun kleur en kunnen in het textiel beschadigen.

Leer

Leer verliest bij reiniging vaak wat kleur. Een lichte textielsoort met donker leer kan verkleurd raken.

Knopen

Bij normale reiniging vormen knopen geen enkel probleem. Voor bescherming van gevoelige knopen, zoals parelmoer, moeten er maatregelen worden genomen.

Tip: Controleer altijd voor het afgeven van kleding of de knopen voldoende vastzitten. Exclusieve knopen kunt u het beste of goed vastzetten of voor de reiniging verwijderen.

Schoudervullingen

Deze zijn in principe bestand tegen reiniging. Helaas komt het echter nogal eens voor dat vullingen die niet goed zijn bevestigd losraken of vervormen.

Tip: Let erop dat schoudervullingen stevig genoeg bevestigd zijn. Verwijder eventuele uitneembare vullingen, zodat ze niet zoek raken.

Waxcoat

Een waxcoat (gewaxt katoen) kan NIET gewassen of gereinigd worden. Bedenk bij aankoop dat hoogstens wat kan worden afgedepdt. Een mogelijk alternatief voor de waxcoat vormen jacks met een polyurethaan- of polyesterlaag. Deze vertonen vaak een goede overeenkomst en kunnen nat gereinigd worden.

Oudere gordijnen

Vooral door de inwerking van vele jaren zonlicht kunnen oudere gordijnen schade oplopen, die meestal bij de reiniging pas goed aan het licht komt. Slijtageplekken worden vaak vooral na reiniging zichtbaar, omdat dan los vezelmateriaal uitgespoeld wordt.

Zoek je een goedkope stomerij of wasserette? Vind hier snel online alle goedkope stomerijen en wasserettes!

Houders van stomerijen, wasserettes melden hier gratis hun stomerij of kleding reiniging/ herstel atelier

Heb je commentaar, een idee of een leuke ervaring? Wil je adverteren? Meld al je reacties hier!